Adicția și legătura cu Medicina Muncii

Adictia si legatura cu Medicina Muncii Centrul Medical AlfaMed

Adicția este dorința puternică și permanentă de a consuma un produs în ciuda tuturor complicațiilor de sănătate, familiale, de relaționare socială și a efectelor asupra desfășurării activității la locul de muncă.
Produsele psihoactive (tutun, alcool, droguri) nu dau complicații imediate, dar duc în timp la dependență și la degradarea stării de sănătate. Acest mod de comportament se numește practică adictivă.

 

În medicina muncii, în mediul profesional, principalele substanțe psihoactive sunt tutunul și alcoolul. Se mai întâlnesc și medicamentele psihotrope, canabisul și cocaina. Putem spune că, toate domeniile de activitate sunt afectate de produsele psihoactive.

Utilizarea substanțelor psihoactive raspunde la diferite nevoi: rol dopant sau stimulant pentru realizarea sarcinilor așteptate, pentru a menține ritmul la locul de muncă, rol anesteziant în fața presiunilor sau a stresului, reducerea durerilor sau a oboselii fizice la locul de muncă, pentru recuperarea efectelor muncii, pentru rolul festiv și colectiv al consumului în colectiv.

Sunt atinse toate categoriile socio-profesionale, dar cu diferențe de sex și sector de activitate. Accesibilitatea la produse poate juca un rol important, de exemplu alcoolul în baruri și restaurante, medicamentele la personalul spitalicesc.
Dependenții parcurg mai multe etape: folosirea episodică, nocivă, alcoolizare punctuală, dependență.

Prevenția trebuie asumată la nivelul societațiilor și trebuie să existe o comunicare pe această temă. Există fenomenul de dopaj pentru muncă. Serviciul de medicina muncii are datoria de a consilia angajatorii, salariații și reprezentanții lor pentru a preveni consumul cu substanțe psihoactive la locul de muncă.

Medicul de medicina muncii trebuie să se implice în aceste campanii de prevenție încurajând realizarea de acțiuni colective de prevenție cu implicarea psihologului.

Nu orice muncă favorizează consumul de substanțe psihoactive, ci mai ales munca repetitiva, munca pe șantier, munca în ture de noapte.