Ambianța sonoră, expunerea profesională la zgomot

IMPLICAȚIA SERVICIULUI DE MEDICINA MUNCII

Ambianta sonora expunerea profesionala la zgomot medicina muncii Centrul Medical AlfaMed

Zgomotul profesional este un complex de sunete cu intensități și înălțimi diferite, cu caractere diferite care se desfășoară pe toată durata desfășurării activității profesionale sau pe perioade determinate, în timpul activității profesionale . Zgomotul emis poate fi obișnuit sau impulsiv, ritmic sau aritmic, continuu sau discontinuu. Sunetul impulsiv se caracterizează prin o durată mai mică de 0,1 secunde, cel pur având o anumită frecvență, fară armonice.

Unitatea de măsură a zgomotului este decibelul. Aparatul cu care se fac măsurătorile este sonometrul, derminarile facandu-se la frecvente de 500 Hz,1000 Hz,4000 Hz etc. Aparatul utilizat în cabinetele de medicina muncii pentru evaluarea acuității auditive se numește audiometru.
Limita maximă admisă a zgomotului la locurile de muncă cu solicitare neuropsihică -psihosenzoriala normală a atenției este de 85 dB.

Măsurile tehnice de combatere a zgomotului sunt: atenuarea prin caracteristici constructive, izolarea și absobția acustică a elementelor clădirii, criterii acustice de amplasare a surselor de zgomot. În timpul funcționării unității: măsuri de combatere a zgomotului la sursă prin modificări constructive aduse echipamentului tehnic sau prin adoptarea unor dispozitive atenuatoare speciale, măsuri de combatere a zgomotului la receptor prin izolarea personalului expus prin utilizarea cabinelor fonoizolante.
Măsurile organizatorice de profilaxie constau în : instruirea personalului, purtarea corectă a echipamentului de protecție, organizarea programului de muncă în sensul alternării perioadelor cu expunere la zgomot cu perioade fără expunere la zgomot.

Anamneza profesională trebuie să înregistreze eventuale expuneri anterioare la zgomot, durata expunerii, purtarea adecvată a echipamentului de protecție, antecedente otologice, tratamente ototoxice. Contraindicațiile medicale (relative) în ceea ce privește desfășurarea activității în mediu cu expunere la zgomot peste limita admisă sunt: boli cronice ale urechii medii și interne psihopatii, hipertensiunea arterială esențială grad II. Examenul medical la adaptare se va efectua între a 14-30 zi de la începerea expunerii și la sfârșitul primei luni de expunere.

O atenție deosebită trebuie acordată în condițiile expunerii profesionale la zgomot în cazul activitatiilor care pot prezenta risc de accidentare. Serviciul de medicina muncii trebuie să atenționeze asupra faptului că desfășurarea activității în condiții de zgomot poate duce la oboseală neuro-psihică, diminuarea atenției și implicit la risc de accidentare. De asemenea oboseala neuro-psihica poate duce la scăderea randamentului angajatului și scăderea productivității. Ca urmare, aplicarea măsurilor profilactice este recomandată de către serviciul de medicina muncii atât în vederea scăderii numărului de concedii de boală, cât și în vederea creșterii productibilității .