Ambianța termica profesională reprezintă totalitatea factorilor fizici ai aerului de la un loc de muncă care își exercită influența asupra funcției de termoreglare – temperatura aerului, umiditatea aerului, viteza de mișcare a aerului, radiațiile calorice, temperatura suprafețelor.
Electropatologia se ocupă cu studiul acțiunii energiei electrice asupra organismului și cu mecanismul morții celor accidentați, elaborând măsurile de tratament și profilaxie corespunzătoare. Factorul etiologic principal este curentul electric. Tensiunea este în funcție de diferența de potențial și se măsoară…
Organismul uman protejat prin echipament de protecție poate tolera variații ale temperaturii ambientale cuprinse intre -50 grade Celsius și 100 grade Celsius. Celulele vii tolerează temperaturi cuprinse intre 1 grad Celsius și în jur de 45 grade Celsius. Limitele extreme…
Psihologia este o știință care studiază psihicul, legalitatea proceselor psihice cognitive, afective, voliționale și psihice ale unei persoane (caracter, temperament etc.). Psihologia muncii are ca obiectiv principal compatibilitatea sau adaptarea reciprocă om-mașină-mediu de muncă, din punct de vedere psihologic.
Realizarea anamnezei profesionale este parte integrantă a evaluării viitorului angajat la intrare în câmpul muncii. Realizarea anamnezei profesionale trebuie să fie făcută de către medicul de medicina muncii cu maximă minuţiozitate, fiind o parte importantă a dosarului medical.
Influența nocivă a factorilor de risc profesional asupra omului a fost observată încă din antichitate. Hipocrate semnalizează condițiile grele din mine și bolile de care suferă minerii. La început, medicina muncii s-a ocupat aproape în întregime de accidentele de munca…
Conform HG 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor modificată și completată prin HG 1169/2011, supravegherea sănătății lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea , dispensarizarea bolilor profesionale și a bolilor legate de profesiune, precum și menținerea stării și a…
Obligativitatea existenței fișei de solicitare și a factorilor de risc profesionali este precizată în HG 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor modificată și completată prin HG 1169/2011 și reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea , dispensarizarea bolilor profesionale și…
Zgomotul profesional este un complex de sunete cu intensități și înălțimi diferite, cu caractere diferite care se desfășoară pe toată durata desfășurării activității profesionale sau pe perioade determinate, în timpul activității profesionale .Zgomotul emis poate fi obișnuit sau impulsiv, ritmic…
Medicina muncii, o specialitate clinică și cu caracter preventiv, este relativ recentă și într-o permanentă accelerare. Medicina muncii, ocupațională are trei repere majore și care se determină unul pe altul: riscurile profesionale, bolile profesionale și prevenția. Informațiile privind acest lanț…
Conform HG 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor modificată și completată prin HG 1169/2011, supravegherea sănătății lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea , dispensarizarea bolilor profesionale și a bolilor legate de profesiune, precum și menținerea stării și a…
Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică și se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizată printr-un exces de țesut adipos. În mod normal organismul bărbaților conține…
Adicția este dorința puternică și permanentă de a consuma un produs în ciuda tuturor complicațiilor de sănătate, familiale, de relaționare socială și a efectelor asupra desfășurării activității la locul de muncă. Produsele psihoactive (tutun, alcool, droguri) nu dau complicații imediate,…
Legislația care protejează femeia gravidă se pune în aplicare din momentul declarării sarcinii, deci gravida are interesul să o facă cât mai repede. Totuși, rareori sarcina este declarată înainte de trimestrul al doi-lea. Luarea contactului cu medicul de medicina muncii…
Duden a definit ergonomia ca fiind ,,Cea mai bună adaptare reciprocă dintre om și condițiile sale de muncă, respectiv mediul de muncă.”
Un angajat sănătos înseamnă o productivitate crescută. Îmbinarea la locul de muncă a măsurilor tehnico-organizatorice și a celor medicale duce la creșterea procentajului de angajați care vor vizita cabinetele medicale doar în scop profilactic, nu și curativ.
Bronhopneumonia cronică obstructivă este o boală respiratorie cronică ce afectează atât bronhiile (bronșită cronică), cât și plămânii (emfizem). Aceasta se manifestă prin îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce se însoțește de o scădere progresivă a capacității respiratorii.
Printre cei mai agresivi factori de ambianță fizică de la locul de muncă se numără și zgomotul, ceea ce a făcut necesară stabilirea în ce măsură expunerea la zgomot peste 87 decibeli influențează valorile tensiunii arteriale și luarea de măsuri…
Principiile de prevenire a apariției bolilor legate de profesiune țin de serviciul de medicina muncii prin: examenele medicale la angajare, periodice, la reluarea muncii în cadrul cărora se efectuează monitorizarea clinică, spirometria, audiometrie, electrocardiogramă , completate la indicația medicului de…
Silicoza este una dintre cele mai vechi boli profesionale, fiind o boală de o gravitate deosebită provocată de inhalarea pulberilor cu conținut de dioxid de siliciu liber cristalin. Este ireversibilă și progresează chiar și după încetarea expunerii. Principalele locuri de…
Astmul bronșic profesional este indus în mod specific de expunerea la un agent prezent exclusiv la locul de muncă. Astmul bronșic agravat de profesie este astmul preexistent care se agreavează la locul de muncă prin expunere la agenți iritanți și…
Organizarea muncii în echipă variază în funcție de tehnologia utilizată, modurile de operare, competențele necesare și reale ale membrilor echipei și de mărimea echipei. Munca în mod autonom reclamă cooperare puternică între membrii echipei și interdependență relativă pentru fiecare (exemplu…
IÎn plan fizic, înălțimea scade cu 1 cm pe deceniu din mai multe motive: demineralizarea osoasă, tasarea corpurilor vertebrale, subțierea discurilor intervertebrale, deformarea membrelor inferioare. Mobilitatea articulară se reduce: lichidul sinovial este mai puțin, articulațiile devin dureroase. Motricitatea se realizează…
Poziția de muncă este impusă de tehnologie, de concepția spațială a mașinilor și mai ales de dispozitivele de semnalizare și de comandă, de dimensiunile antropometrice ale operatorilor și de sarcinile care le sunt atribuite. Postura este definită ca o atitudine…
Se înțelege prin manipularea de mase deplasarea de obiecte diverse a căror masă variază de la câteva sute de grame până la mai multe tone. Pentru obiecte grele manipularea este mecanică punând în acțiune mijloace la fel de grele: macarale,…
Tulburările musculo-scheletice reprezintă o patologie apărută la mijlocul anilor 1970. Principalii factori de risc sunt numeroși, cu importanță inegală și rar toți în relație cu aceeași greutate în fiecare dintre situațiile în care se manifestă efectele lor. Factorii care țin…
Angajatorul împreună cu medicul de medicina muncii efectuează evaluarea privind riscurile la care este supusă salariată la locul ei de muncă, întocmesc și semnează Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusă salariată la locul ei de muncă, denumit…
© 2024. SC Centrul Medical Alfamed SRL. Toate drepturile rezervate.