Impactul batranetii asupra muncii – Medicina Muncii

Impactul batranetii asupra muncii
In plan fizic, inaltimea scade cu 1 cm pe deceniu din mai multe motive: demineralizarea osoasa, tasarea corpurilor vertebrale, subtierea discurilor intervertebrale, deformarea membrelor inferioare.
Mobilitatea articulara se reduce: lichidul sinovial este mai putin, articulatiile devin dureroase. Motricitatea se realizeaza economic.
In plan psihofiziologic, comunicarea cu mediul fizic devine mai dificila pentru operator ca urmare a scaderii sensibilitatii la stimulii externi, a capacitatii de interpretare a semnalelor receptionate. Orice semnal prost perceput(auditiv, vizual, olfactiv) poate fi cauza unei disfunctii in timpul muncii, in cel mai rau caz a unui accident.
In plan cerebral, facultatea de abstractizare, imaginatia, rapiditatea de asociere a ideilor sunt in regresie. Nivelul de vigilenta este usor perturbat, fapt ce diminua capacitatile de invatare si memorare.
Varsticului ii este greu sa se adapteze multiplelor solicitari ale muncii: decalaje orare, presiunea temporara, mentinerea pozitilor incomode, conditiile climatice nefavorabile. Munca in schimburi este greu suportata dupa 40 ani. Peste aceasta varsta este mai dificil accesul la noile tehnologii, la utilizarea robotilor, a masinilor cu comanda numerica la prelucrarea informatica.
Sectoarele cu angajati imbatraniti sunt cele din siderurgie, din industria armamentului, din constructii, din domeniul asigurarii pazei si protectiei. Sectoarele cu angajati tineri sunt din domeniul informaticii, electronica, alimentatie.
Imbatranirea populatiei active in sanul aceleiasi intreprinderi ridica probleme de gestionare a resurselor umane. In fapt, absenta reinnoirii periodice si mentinerea constanta a varstei medii a populatiei (angajarea tinerilor compenseaza pensionarile) au drept consecinta scaderea aptitudinii fizice medii a personalului dintr-o intreprindere. Aceeasi munca impusa unei populatii ale carei caracteristici scad, determina cresterea incarcarii relative de munca si, deci penibilitate.
Dintre solutiile propuse de medicul de medicina muncii de evitare a supraincarcarii varstinicilor retinem eficacitatea schimbarii postului de munca, prin rotatie sau definitiv.