PRINCIPII ALE ERGONOMIEI MEDICINA MUNCII CENTRUL MEDICAL ALFAMED
PRINCIPII ALE ERGONOMIEI

Recomandari serviciu de Medicina Muncii

Duden a definit ergonomia ca fiind ,,Cea mai bună adaptare reciprocă dintre om și condițiile sale de muncă, respectiv mediul de muncă.”

Scopul ergonomiei:

-adaptarea muncii la capacitatea de performanță a lucrătorului, cu scopul de a evita cerințele prea mari sau prea mici;

-proiectarea mașinilor și uneltelor pentru ca acestea să fie ușor de manevrat, iar utilizarea lor  lipsită de accidente;

-dimensionarea locurilor de muncă în conformitate cu mărimea corpului permițând o poziție naturală;

-adaptarea influențelor din mediu, în special a luminii și a climatului.

Este recomandabilă aplicarea principiilor ergonomice la muncă, acasă sau în oricare alt loc.

POZITIILE DE MUNCA

    

MUNCA IN ORTOSTATISM –recomandari din prisma specialitatii medicina muncii

Munca in ortostatism duce la cresterea activitatii muschilor posturali ceea ce duce la cresterea frecventei cardiace cu 15-20%.Mentinerea pozitiei ortostatice se face prin contractia muschilor antigravitationali ceea ce duce la afectarea circulatiei venoase.Sangele se acumuleaza la nivelul membrelor inferioare favorizand aparitia varicelor si edemelor gambiere.Aceste efecte sunt atenuate daca subiectul se poate deplasa in aria sa de activitate.

Munca in ortostatism poate determina pozitii vicioase(intr-o „rana”) favorizand accentuarea lordozei lombare si aparitia cifozei , ducand la dureri vertebrare si paravertebrale.

Organizarea muncii se face prin introducerea de solutii de sprijin ischiatic sau lombar si prin acordarea de pauze in pozitia asezat.

Cele mai bune poziţii în care se lucrează sunt acelea care menţin corpul într-o zonă “neutră”. Trebuie menținută “Curbura sub formă de S” a coloanei vertebrale.

MEDICINA MUNCII ARTICOL 1

Este importantă menținerea curburii naturale S a spatelui, chiar dacă se stă jos sau în picioare. Cea mai importantă parte a acestui “S” este zona lombară, adică este recomandată poziția cu spatele drept şi îndoit spre faţă. Atunci când se stă în picioare, este bine să se așeze un picior pe un suport deoarece menţine coloana vertebrală într-o poziţie adecvată.

MUNCA IN POZITIE ASEZAT- recomandari din prisma specialitatii medicina muncii

Munca in pozitie asezat poate duce la aparitia de crampe musculare la nivelul gambelor si a punctelor de sprijin, manifestari atenuabile prin existenta unui scaun adaptat si reglat.De asemenea poate apare cresterea volumului picioarelor.

Organizarea postului de munca tine cont de caracteristicile scaunului de lucru si amenajarea planului de lucru.

Scaunul de lucru

  • dimensiuni-scaune cu inaltime reglabila intre 30-40 cm
  • profunzimea sezutului- cel putin 40 cm
  • latimea -33,4-41 cm
  • suprafata sezutului-tapiteria sa fie agreabila la atingere, sa nu favorizeze transpiratia si formarea sarcinilor electrostatice
  • rezematoarele-cu reglaj de inclinare

Amenajarea planului de munca(masa/birou)-  recomandari din prisma specialitatii medicina muncii

Trebuie sa existe o buna coerenta dimensionala intre inaltimea scaunului si cea a planului de munca.Inaltimea planului de munca poate varia intre 65-74 cm.Genunchii si picioarele trebuie sa aiba loc sub planul de munca.

Munca pe perioade lungi de timp cu spatele curbat în “C” dăunează. Un suport lombar este de ajutor în menţinerea unei curburi adecvate a spatelui.

articol 2 alfamed
articol 3 alfamed


MANIPULAREA MASELOR GRELE - recomandari din prisma specialitatii medicina muncii

Ridicarea maselor se face cu ajutorul fortei omului, dar acesta poate fi ajutat de manipulatoare pnuematice sau mecanice.In cazul transpaletelor cu cat diametrul rotilor este mai mare cu atat forta necesara este mai mare.Talpile transportatorului nu trebuie sa alunece pe sol.

Manipularea maselor grele poate duce la afectiuni lombare(lombalgii, lombosciatica).

Purtarea maselor se poate face in plan vertical(desprindere de la sol a greutatii) sau in plan orizontal(deplasarea greutatii pe un plan inclinat-scari).In ambele cazuri se suprasolicita coloana vertebrala.Ca urmare angajatul va mentine o pozitie dreapa a spatelui,ridicarea greutatii facandu-se prin indoirea genunchilor, nu prin aplecarea coloanei vertebrale.

ASA DA- ASA NU

Curbura “V inversată” creează o presiune şi mai mare asupra spatelui. Chiar şi fără să ridici o greutate, aplecarea la fel ca în imaginea alăturată, creează o presiune mare asupra coloanei vertebrale.

articol 4 alfamed
This is an Image Box
Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Menţinerea gâtului în poziţie dreaptă

Posturile neadecvate ale gâtului menţinute timp îndelungat pot fi la fel de dăunătoare ca şi cele ale zonei lombare. Cea mai bună metodă este aceea de a ajusta echipamentele, astfel încât să menţii o postură neutră.

articol 5 alfamed

Menţine coatele pe lateral.

Postura neutră a coatelor este aceea în care se țin pe lateral, cu umerii relaxaţi.

articol 6 alfamed

Iată un exemplu de modificare a felului în care se desfășoară munca pentru a menţine mâinile în postură neutră. În imaginea din stânga produsul este prea sus şi angajata îşi „cocoşează” umerii şi ţine coatele in afară.În imaginea din dreapta, produsul a fost rearanjat, astfel încât umerii şi coatele să stea în poziţie de relaxare.

articol 7 alfamed

Menţineţi încheieturile în poziţie neutră

Există câteva modalităţi benefice de a te gândi la postura încheieturii. O cale, ar fi să se mențină palma în acelaşi plan ca şibraţul, la fel ca persoana din imaginea alăturată, care foloseşte un suport pentru încheietură împreună cu mouse-ul.

 

articol 8 alfamed

O abordare mai adecvată este aceea de a menţine mâinile ca în imaginea alăturată (la ora 10 şi 14 pe volan).

articol 9 alfamed

Iată un exemplu al aplicării acestui principiu în utilizarea uneltelor. Imaginea din dreapta este postura corectă a încheieturii atunci când lucrezi cu cleștele.

articol 10 alfamed


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.