Psihologia este o știință care studiază psihicul, legalitatea proceselor psihice cognitive, afective, voliționale și psihice ale unei persoane (caracter, temperament etc.).
Psihologia muncii are ca obiectiv principal compatibilitatea sau adaptarea reciprocă om-mașină-mediu de muncă, din punct de vedere psihologic.
Psihologia muncii, în cursul evoluției sale, a prezentat următoarele etape:
1.Selecția și orientarea profesională care corespund teoriei ,,omul potrivit la locul potrivit’’;
2.Aptitudinea și personalitatea
Aptitudinea reprezintă însușirile psihice și fizice relative stabile care permit omului să efectueze anumite forme de activitate.pentru o anumită activitate profesională la un anumit loc de muncă, diagnosticul de apt sau inapt este dat doar de medicul de medicina muncii.
Personalitatea este o problemă centrală a psihologiei, în general, și a psihologiei muncii în special. Poate fi definită ca o îmbinare a însușirilor psihice care caracterizează mai pregnant și cu un grad mai mare de stabilitate, omul concret și modalitățile sale de conduită. Definirea personalității este importantă pentru funcțiile de resposabilitate și conducere.
3. Dezvoltarea psihologiei muncii se referă la relațiile formale și neformale ca factor de adaptare la viața profesională.
4. A patra etapă se referă la relațiile paritare și condițiile unui dialog real între manageri și reprezentanții muncitorilor, participarea salariaților la luarea deciziilor, evoluția contradictorie între nivelele culturale ale salariaților.
Psihologia industrială se bazează pe faptele, generalizările și principiile psihologice, folosind metode experimentale de psihologie generală. Psihologia industrială se preocupă de două categorii de probleme:
-probleme ce țin de personalul muncitor: munca în funcție de capacitățile și limitele de activitate umană, orientarea profesională, selecția profesională, plasarea în muncă, pregătirea profesională și problemele asociate;
-probleme speciale: comportamentul oamenilor și a individului în cadrul organizațiilor, relația față de mediul fizic, relația om-mașină, echipament în general, manifestarea individului în cadrul contextului industrial;
Mecanizarea, automatizarea și cibernetizarea din epoca modernă determină o orientare cu accent deosebit asupra aspectului secundar de psihologie sociala. In prezent se recomandă sistemul de consilierat, metoda consilierii (interviu) și se caută să se conștientizeze salariaților anumite realități pentru a obține o colaborare directă în aplicarea principiilor psihologice în industrie.
Senzațiile, percepțiile, reprezentările, gândirea sunt însușiri psihice cognitive care asigură cunoașterea lumii reale. Dar omul reflectă în mod diferit realitatea. Atunci când apare o situație sau reprezentarea acesteia, noțiunea corespunzătoare, care are o anumită repercursiune asupra intereselor, necesitaților, convingerilor sau obișnuitelor individului, fie că le împiedică desfășurarea, fie în sensul că le oferă condiții optime de desfășurare, iau naștere diferite procese afective sau emoții.
Nu orice muncă favorizează consumul de substanțe psihoactive, ci mai ales munca repetitiva, munca pe șantier, munca în ture de noapte.
© 2024. SC Centrul Medical Alfamed SRL. Toate drepturile rezervate.