Sarcina și alăptarea: Implicații în serviciul de Medicina Muncii

Sarcina si alaptarea Implicatii in serviciul de Medicina Muncii Centrul Medical AlfaMed

Riscurile nu sunt identice pe toată durata sarcii. În primele două luni, în perioada de embriogeneză, există pericolul malformațiilor. Factorii de risc sunt în principal substanțele chimice, radiațiile ionizante, agenții biologici.

Legislația care protejează femeia gravidă se pune în aplicare din momentul declarării sarcinii, deci gravida are interesul să o facă cât mai repede. Totuși, rareori sarcina este declarată înainte de trimestrul al doi-lea. Luarea contactului cu medicul de medicina muncii permite evaluarea riscurilor pentru sarcină, existente la locul de muncă a gravidei. Angajatorul, serviciul de medicina muncii, serviciul de protecția muncii au obligația de a-i comunica gravidei riscurile profesionale la care este expusă. Medicul de medicina muncii va putea să recomande restricțiile și adaptările necesare la locul de muncă.

Principalii factori de risc sunt: munca în schimburi alternante, ortostatism prelungit, stres neuropsihic, expunere la vibrații, zgomot, manipulare mase grele, noxe chimice. La reluarea muncii, după terminarea concediului maternal, medicul de medicina muncii va evalua starea de sănătate înainte de reintrarea în câmpul muncii.

Dintre riscurile gravidelor amintim: riscuri fizice (expunere la radiații ionizante), riscuri biologice (rubeola, toxoplasmoxa, cytomegalovirus, varicela, gripa), riscuri chimice.

O atenție specială se va acorda produselor utilizate în cosmetică și coafură. Aceste produse trebuie însoțite de o fișă cu date de securitate, în principal că produsul nu conține substanțe CMR (cancerigene, mutagene, toxice pentru reproducerea umană).

Existența factorilor de risc profesionali cu acțiune negativă asupra femeii însărcinate, a fătului sau în perioada alăptării impune revaluarea locului de muncă de către mediculul de medicina muncii. Medicul de medicina muncii poate decide asupra schimbării locului de muncă a salariatei însărcinate. Dacă acest lucru nu este posibil se recomandă acordarea de concediu de risc maternal pentru o perioadă maximă de 120 zile. Acordarea concediului de risc maternal se face în urma întocmirii informării și a raportului privind salariata însărcinată. Concediile vor fi acordate de către medicul de familie sau medicul ginecolog după care, obligatoriu vor fi parafate de către medicul de medicina muncii. În situația în care nu este necesară acordarea concediului de risc maternal, salariata însărcinată beneficiază de 126 zile de concediu pre și postnatal. Obligatoriu se va beneficia de 42 de zile postnatal. Raportul și informarea privind salariata însărcinată sau care alăptează, se vor depune de către angajator în decurs de 10 zile la Inspectoratul Teritorial de Muncă arondat.