silicoza alfamed
Silicoza
Silicoza este una dintre cele mai vechi boli profesionale, fiind o boala de o gravitate deosebita provocata de inhalarea pulberilor cu continut de dioxid de siliciu liber cristalin.

Este ireversibila si progreseaza chiar si dupa incetarea expunerii.

Principalele locuri de munca, procese industriale, profesii expuse la SiO2 l.c. sunt: minerit, carierele de materiale silicioase(cuart, gresie, granit), constructii de drumuri si imobile, fabricarea sticlei, sablare cu nisip, industria vopselelor, materialelor plastice, industria cosmetica etc.

Diagnosticul de silicoza se stabileste numai de catre comisiile de pneumoconioze organizate in cadrul clinicilor de boli profesionale de catre medici de medicina muncii.

Un rol important in punerea diagnosticului de catre medicul de medicina muncii il are coroborarea expunerii profesionale, tabloul clinic, examenele de laborator si paraclinice, excluderea altor cauze de fibroza pulmonara.

Simptomatologie: dispnee progresiva de efort, tuse seaca/productiva, durere toracica, hemoptizie.

Radiografia pulmonara evidentiaza opacitati mici, rotunde, situate bilateral/opacitati mari.

Spirometria evidentiaza o disfunctie respiratorie de tip restrictiv.

Diagnosticul diferential se face cu alte pneumoconioze, sarcoidoza, cancer bronhopulmonar, carcinomatoza pulmonara, colagenoze, tuberculoza pulmonara etc.

Complicatiile silicozei sunt: infectii respiratorii, bronsita cronica, emfizem, pneumotorax, insuficienta respiratorie, cordul pulmonar cronic.

Principiile de prevenire a aparitiei silicozei tin de serviciul de medicina muncii prin: examenele medicale la angajare, periodice, la reluarea muncii in cadrul carora se efectueaza monitorizarea clinica, spirometria, radiografia pulmonara standard.

Tratamentul etiologic consta in expunerea expunerii, cel simptomatic consta in antibiotice, bronhodilatatoare, fluidifiante, mucolitice, expectorante etc, reabilitare respiratorie, intreruperea fumatului, regim hiperproteic si hiposodat.

Supravegherea bolnavilor cu silicoza se face anual, prin spitalizare in clinicile de medicina muncii.