Silicoza: simptomatologie, diagnostic, prevenție

Silicoza: simptomatologie, diagnostic, prevenție

Silicoza simptomatologie diagnostic preventie Centrul Medical AlfaMed Timisoara
Silicoza este una dintre cele mai vechi boli profesionale, fiind o boală de o gravitate deosebită provocată de inhalarea pulberilor cu conținut de dioxid de siliciu liber cristalin. Este ireversibilă și progresează chiar și după încetarea expunerii.

Principalele locuri de muncă, procese industriale, profesii expuse la SiO2 l.c. sunt: minerit, carierele de materiale silicioase (cuarț, gresie, granit), construcții de drumuri și imobile, fabricarea sticlei, sablare cu nisip, industria vopselelor, materialelor plastice, industria cosmetică etc.

Diagnosticul de silicoză se stabilește numai de către comisiile de pneumoconioze organizate în cadrul clinicilor de boli profesionale de către medici de medicina muncii. Un rol important în punerea diagnosticului de către medicul de medicina muncii îl are coroborarea expunerii profesionale, tabloul clinic, examenele de laborator și paraclinice, excluderea altor cauze de fibroză pulmonară.

Simptomatologie: dispnee progresivă de efort, tușe seacă/productivă, durere toracică, hemoptizie.

Radiografia pulmonară evidențiază opacități mici, rotunde, situate bilateral/opacități mari. Spirometria evidențiază o disfuncție respiratorie de tip restrictiv.

Diagnosticul diferențial se face cu alte pneumoconioze, sarcoidoză, cancer bronhopulmonar, carcinomatoză pulmonară, colagenoze, tuberculoză pulmonară etc.

Complicațiile silicozei sunt: infecții respiratorii, bronșită cronică, emfizem, pneumotorax, insuficiență respiratorie, cordul pulmonar cronic.

Principiile de prevenire a apariției silicozei țin de serviciul de medicina muncii prin: examenele medicale la angajare, periodice, la reluarea muncii în cadrul cărora se efectuează monitorizarea clinică, spirometria, radiografia pulmonară standard.

Tratamentul etiologic constă în expunerea expunerii, cel simptomatic constă în antibiotice, bronhodilatatoare, fluidifiante, mucolitice, expectorante etc, reabilitare respiratorie, întreruperea fumatului, regim hiperproteic și hiposodat.

Supravegherea bolnavilor cu silicoză se face anual, prin spitalizare în clinicile de medicina muncii.