TULBURARILE MUSCULO SCHELETICE IN MEDICINA MUNCII ALFAMED 1
Tulburarile musculo-scheletice in Medicina Muncii
Tulburarile musculo-scheletice reprezinta o patologie aparuta la mijlocul anilor 1970.
Termenul cuprinde toate afectiunile aparatului motor legate de exercitarea activitatii motorii, profesionale sau nu, realizata in conditii proaste, dar nespecifice de manipulare.
Congresele internationale de ergonomie, de biomecanica sau de medicina muncii sunt locul unor dezbateri, de fiecare data mai intense, care intereseaza medicul de medicina muncii, specialistul in recuperare functionala dar si ergonomul, dornic sa reduca riscul prin mai buna organizare a posturilor de munca si mai buna proiectare si utilizare a uneltelor de munca.
Principalii factori de risc sunt numerosi, cu importanta inegala si rar toti in relatie cu aceeasi greutate in fiecare dintre situatiile in care se manifesta efectele lor. Factorii care tin de aspectele biomecanice ale activitatilor cu componente fizice sunt: forta exercitata si durata, frecventa contractiilor, durata activitatilor repetitive, contractiile statice sau dinamice in pozitie articulara extrema, rigiditatea pozitiilor corpului sau a segmentelor acestuia. La acesti factori principali se adauga traumatismele locale repetate(socuri, presiuni excesive care comprima partile moi si suprafetele articulare) si vibratiile mecanice generate de anumite unelte.
Factorii suplimentari de sorginte psihosiciala cu rol agravant sunt: munca monotona, stresul psihosocial rezultat, vechimea in activitate.
Tulburarile musculo-scheletice se manifesta mai intai printr-o senzatie de jena, apoi prin dureri cu tendinta de extensie, atingand diferite regiuni anatomice si profesii variate.
Mana si pumnul:manipularea unei unelte(ciocan cu maner cu diametru mic care obliga la contractia excesiva a muschilor degetelor, presiunea exercitata  pe o surubelnita cu podul mainii, forta exercitata pe un cleste de gradinar, utilizarea unei masini care produce vibratii). Profesiile cele mai expuse sunt: intalatorii, electricienii, tamplarii, gradinarii, croitoresele, muzicienii etc.
Activitatea la posturile informatizate(secretariat, servicii publice) are o componenta mecanica determinarea de tastare si utilizrea mouse-lui.
Coloana cervico-dorsala poate fi lezata in trei circumstante:purtarea unei mase pe umar, mentinerea unei pozitii fixe a capului, in extensie(secretara) sau in flexie(ceasornicar, laborant la microscop), miscarile de rotatie ale capului in sarcinile de supraveghere executate de un subiect asezat la un post de munca fix.
Rolul serviciului de medicina muncii este in principal in preventia aparitiei afectiunilor musculo-scheletice prin organizarea ergonomica a locului de munca.