BRONHOPNEUMONIA CRONICA OBSTRUCTIVA IMPLICATII IN MEDICINA MUNCII ALFAMED
Bronhopneumonia cronica obstructiva – implicatii in medicina muncii
Bronhopneumonia cronica obstructiva este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atat bronhiile(bronsita cronica) cat si plamanii(emfizem).

Aceasta se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se insoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii.

Principala cauza a bronhopneumoniei  cronice obstructive este fumatul, majoritatea cazurilor aparand dupa varsta de 40 de ani.In afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv, dar si de sisteme de sistemele de incalzire cu carbuni.In acest ultim caz intervine rolul serviciului de medicina muncii prin identificarea factorilor de risc profesionali.Astfel o atentie deosebita se va acorda locurilor de munca in care exista expunere profesionala la pulberi sau gaze(mineri, industria constructiilor, industria metalurgica-sudori etc).

Principiile de prevenire a aparitiei BPOC  tin de serviciul de medicina muncii prin: examenele medicale la angajare, periodice, la reluarea muncii in cadrul carora se efectueaza monitorizarea clinica, spirometria, radiografia pulmonara standard-la nevoie.

Examenul fizic poate fi normal in formele usoare, in stadiile avansate putandu-se regasi: obezitate/hipoponderabilitate, torace in butoi cu scaderea murmurului vezicular si hipersonoritate, expir prelungit, raluri sibilante si ronflante,dispnee, tuse productiva cronica,  edeme gambiere, hepatomegalie de staza, cianoza.

Serviciul de medicina muncii are la dispozitie efectuarea spirometriei atunci cand se suspicioneaza BPOC. Caracteristic este sindromul obstructiv cu valori VEMS sub 80% si VEMS/CVF sub 70% din valoarea prezisa.

Managementul bolnavului de BPOC consta in colaborarea unei echipe multidisciplinare de specialisti: pneumologi(tratament farmacologic),  fizioterapeuti(pentru pacientii cu productie excesiva de sputa-tehnici respiratorii), consiliere nutritionala, departamentul de servicii sociale(pentru pacientii cu BPOC invalidanta) si medicina muncii cu rol in depistarea precoce a bolii, monitorizare angajat si luarea de masuri tehnico-organizatorice a locului de munca(folosirea echipamentului individual de protectie, diminuarea noxelor).