Bronhopneumonia cronică obstructivă, implicații în Medicina Muncii

Bronhopneumonia cronica obstructiva implicatii in Medicina Muncii Centrul Medical AlfaMed
Bronhopneumonia cronică obstructivă este o boală respiratorie cronică ce afectează atât bronhiile (bronșită cronică), cât și plămânii (emfizem).

Aceasta se manifestă prin îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce se însoțește de o scădere progresivă a capacității respiratorii.

Principala cauza a bronhopneumoniei  cronice obstructive este fumatul, majoritatea cazurilor apărând după vârsta de 40 de ani.În afară de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferică, de fumatul pasiv, dar și de sisteme de încălzire cu cărbuni.  În acest ultim caz, intervine rolul serviciului de medicina muncii prin identificarea factorilor de risc profesionali. Astfel o atenție deosebită se va acorda locurilor de muncă în care există expunere profesională la pulberi sau gaze (mineri, industria construcțiilor, industria metalurgică-sudori etc).

Principiile de prevenire a apariției BPOC  țin de serviciul de medicina muncii prin: examenele medicale la angajare, periodice, la reluarea muncii în cadrul cărora se efectuează monitorizarea clinică, spirometria, radiografia pulmonară standard-la nevoie.

Examenul fizic poate fi normal în formele ușoare, în stadiile avansate putându-se regăsi: obezitate / hipoponderabilitate, torace în butoi cu scăderea murmurului vezicular și hipersonoritate, expir prelungit, raluri sibilante și ronflante, dispnee, tuse productivă cronică,  edeme gambiere, hepatomegalie de stază, cianoză.

Serviciul de medicina muncii are la dispoziție efectuarea spirometriei atunci când se suspectează BPOC. Caracteristic este sindromul obstructiv cu valori VEMS sub 80% și VEMS/CVF sub 70% din valoarea prezisă.

Managementul bolnavului de BPOC constă în colaborarea unei echipe multidisciplinare de specialiști: pneumologi (tratament farmacologic),  fizioterapeutic (pentru pacienții cu producție excesivă de spută-tehnici respiratorii), consiliere nutritională, departamentul de servicii sociale (pentru pacienții cu BPOC invalidantă) și medicina muncii cu rol în depistarea precoce a bolii, monitorizare angajat și luarea de măsuri tehnico-organizatorice a locului de muncă  (folosirea echipamentului individual de protecție, diminuarea noxelor).