astmul bronsic alfamed
ASTMUL BRONSIC PROFESIONAL
Astmul bronsic profesional este indus in mod specific de expunerea la un agent prezent exclusiv la locul de munca.

Astmul bronsic agravat de profesie este astmul  preexistent care se agreaveaza la locul de munca prin expunere la agenti iritanti si alergeni respiratori.

Un rol important in diagnosticul pozitiv il are medicul de medicina muncii. Anamneza este prima etapa in diagnosticare. De retinut ca un examen clinic normal nu exclude astmul. Examenul toracelui poate evidentia un torace normal sau hiperinflat si raluri bronsice. Investigatia paraclinica principala este spirometria. Tipic in criza este sindromul pbstructiv reversibil cu disfunctie ventilatorie mixta. In afara crizei valorile pot fi normale/sindrom obstructiv distal/disfunctie ventilatorie mixta. Determinari ale valorilor spirometriei se fac atat pe durata programului de lucru cat si in perioada concediilor.In ceea  ce priveste analizele de laborator, se determina IgE si eozinofilele.

In vederea asocierii astmului bronsic cu activitatea profesionala, rolul cel mai important il are serviciul de medicina muncii.

Anamneza profesionala completa va cuprinde:ruta profesionala, expunerea profesionala(tipurile de substante), date generale despre conditiile de munca, microclimatul, efortul fizic, afectarea colectiva, orarul simptomatologiei.

Alergenii profesionali pot fi: pulberi de origine vegetala(cereale,bumbac, tutun, polenuri), pulberi de origine animala(lana, par de animale, pene), agenti microbiologici(fungi, enzime), metale dure(crom, nichel), rasini, izocianati, cauciuc, coloranti, medicamente(antibiotice, opiacee).

Profesiuni expuse: brutari, tesatoare,crescatori de pasari, vopsitori, sudori, cultivatori etc.

Debutul bolii apare dupa luni/ani de expunere si se caracterizeaza prin aparitia simptomelor pe durata programului de lucru si incetarea lor la intreruperea activitatii.

Diagnosticul de profesionalitate de catre medicul de medicina muncii este importanta deoarece un diagnostic precoce va fi urmat de sistarea expunerii profesionale prin schimbarea locului de munca si de imbunatatirea conditiilor de munca. Astfel se obtine controlul bolii si se previn complicatiile.