Astmul bronșic profesional

Astmul bronșic profesional

Astmul bronsic profesional Centrul Medical AlfaMed Timisoara
Astmul bronșic profesional este indus în mod specific de expunerea la un agent prezent exclusiv la locul de muncă.

Astmul bronșic agravat de profesie este astmul  preexistent care se agreavează la locul de muncă prin expunere la agenți iritanți și alergeni respiratori.

Un rol important în diagnosticul pozitiv îl are medicul de medicina muncii. Anamneza este prima etapă în diagnosticare. De reținut că un examen clinic normal nu exclude astmul. Examenul toracelui poate evidenția un torace normal sau hiperinflat și raluri bronsice. Investigația paraclinică principală este spirometria. Tipic în criză este sindromul obstructiv reversibil cu disfuncție ventilatorie mixtă. În afara crizei, valorile pot fi normale/sindrom obstructiv distal/disfuncție ventilatorie mixtă. Determinări ale valorilor spirometriei se fac atât pe durata programului de lucru cât și în perioada concediilor. În ceea ce privește analizele de laborator, se determină IgE și enzinofilele.

În vederea asocierii astmului bronșic cu activitatea profesională, rolul cel mai important îl are serviciul de medicina muncii. Anamneza profesională completă va cuprinde: ruta profesională, expunerea profesională (tipurile de substanțe), date generale despre condițiile de muncă, microclimatul, efortul fizic, afectarea colectivă, orarul simptomatologiei.

Alergenii profesionali pot fi: pulberi de origine vegetală (cereale,bumbac, tutun, polenuri), pulberi de origine animală (lână, par de animale, pene), agenți microbiologici (fungi, enzime), metale dure (crom, nichel), rășini, izocianati, cauciuc, coloranți, medicamente (antibiotice, opiacee).

Profesiuni expuse: brutari, țesătoare,crescători de păsări, vopsitori, sudori, cultivatori etc.

Debutul bolii apare după luni/ani de expunere și se caracterizează prin apariția simptomelor pe durata programului de lucru și încetarea lor la întreruperea activității.

Diagnosticul de profesionalitate de către medicul de medicina muncii este importantă deoarece un diagnostic precoce va fi urmat de sistarea expunerii profesionale prin schimbarea locului de muncă și de îmbunătățirea condițiilor de muncă. Astfel se obține controlul bolii și se previn complicațiile.