Printre cei mai agresivi factori de ambianță fizică de la locul de muncă se numără și zgomotul, ceea ce a făcut necesară stabilirea în ce măsură expunerea la zgomot peste 87 decibeli influențează valorile tensiunii arteriale și luarea de măsuri cu caracter ergonomomic. Zgomotul prefesional este definit ca un complex de sunete cu intensități și înălțimi diferite, ritmice sau aritmice, produse continuu sau discontinuu, produse de utilaje industriale în timpul desfășurării activității profesionale.
Bolile cardiovasculare au o largă răspândire în întreaga lume, devenind o problemă pentru medicina muncii, dată fiind asocierea cu unii factori ai condiției de muncă.
Zgomotul, ca toți stimulii senzoriali, exercită efecte specifice și nespecifice asupra structurilor nervoase centrale care controlează comportamentul. Zgomotul care a atins un anumit prag al intensității, dacă acționează timp îndelungat, produce scăderea auzului, care evoluează progresiv până la surditate completă.
S-a demostrat că valorile tensiunii arteriale la angajații expuși la zgomot sunt mai mari decât la cei neexpuși, mai ales la cei cu expunere îndelungată. De asemenea, valorile tensionale la intrare în schimb sunt mai mici decât la ieșirea din schimbul de lucru. Medicul de medicina muncii are rolul de a evidenția aceste modificări prin efectuarea audiometriei și luarea tensiunii arteriale la începutul și sfârșitul schimbului. De asemenea s-a evidențiat o creștere a valorilor glicemiei, colesterolul, trigliceridelor.
Expunerea la zgomot intens determină un efect de mascare a vocii, respectiv a diferitelor semnale sonore în timpul desfășurării activității cu scăderea posibilității de concentrare, a atenției, a coordonării unor mișcări tehnice profesionale, a aptitudinii de apreciere critică a unor situații.
În ceea ce privește planul de prevenție, acesta este de a preveni apariția hipoacuziei, surdității, și a hipertensiunii arteriale. Primul pas este măsurarea și interpretarea măsurătorii sonometrice. În urmă evaluării expunerii, medicul de medicina muncii poate efectua catagrafierea locurilor de muncă cu nivele peste 80 dB și recomandă purtarea echipamentului de protecție auditiv (antifoane, căști).
© 2024. SC Centrul Medical Alfamed SRL. Toate drepturile rezervate.