HIPERTENSIUNEA ARTERIALA BOALA LEGATA DE PROFESIUNE CAUZATA DE EXPUNEREA LA ZGOMOT ALFAMED
Hipertensiunea arteriala
Boala legata de profesiune cauzata de expunerea la zgomot

Printre cei mai agresivi factori de ambianta fizica de la locul de munca se numara si zgomotul ceea ce a facut necesara stabilirea in ce masura expunerea la zgomot peste 87 decibeli influenteaza valorile tensiunii arteriale si luarea de masuri cu caracter ergonomomic.

Zgomotul prefesional este definit ca un complex de sunete cu intensitati si inaltimi diferite, ritmice sau aritmice, produse continuu sau discontinuu produse de utilaje industriale in timpul desfasurarii activitatii profesionale.

Bolile cardiovasculare au o larga raspandire in intreaga lume devenind o problema pentru medicina muncii, data fiind asocierea cu unii factori ai conditiei de munca.

Zgomotul, ca toti stimulii senzoriali, exercita efecte specifice si nespecifice asupra structurilor nervoase centrale care controleaza comportamentul. Zgomotul care a atins un anumit prag al intensitatii, daca actioneaza timp indelungat, produce scaderea auzului, care evolueaza progresiv pana la surditate completa.

S-a demostrat ca valorile tensiunii arteriale la angajatii expusi la zgomot sunt mai mari decat la cei neexpusi,mai ales la cei cu expunere indelungata. De asemenea valorile tensionale la intrare in schimb sunt mai mici decat la iesirea din schimbul de lucru. Medicul de medicina muncii are rolul de a evidentia aceste modificari prin efectuarea audiometriei si luarea tensiunii arteriale la inceputul si sfarsitul schimbului. De asemenea s-a evidentiat o crestere a valorilor glicemiei, colesterolul, trigliceridelor.

Expunerea la zgomot intens determina un efect de mascare a vocii, respectiv a diferitelor semnale sonore in timpul desfasurarii activitatii cu scaderea posibilitatii de concentrare, a atentiei, a coordonarii unor miscari tehnice profesionale, a aptitudinii de apreciere critica a unor situatii.

In ceea ce priveste planul de preventie, acesta  este de a preveni aparitia hipoacuziei, surditatii, si a hipertensiunii arteriale. Primul pas este masurarea si interpretarea masuratorii sonometrice. In urma evaluarii expunerii,  medicul de medicina muncii poate efectua catagrafierea  locurilor de munca cu nivele peste 80 dB si recomanda purtarea echipamentului de protectie auditiv(antifoane, casti).