Activitățile de manipulare de mase în Medicina Muncii

Activitatile de manipulare de mase in Medicina Muncii Centrul Medical AlfaMed Timisoara
Se înțelege prin manipularea de mase deplasarea de obiecte diverse a căror masă variază de la câteva sute de grame până la mai multe tone.
Pentru obiecte grele manipularea este mecanică punând în acțiune mijloace la fel de  grele: macarale, poduri rulante. Pentru obiecte ușoare, manipularea este manuală, solicitând doar forța omului. Se întâmplă așa în cazul manipulării unor mase mici la un post de muncă în poziție așezat sau în cazul deplasării unor mase între două puncte relativ apropiate (aproximativ 30 metri). În ambele cazuri sunt activități repetitive care ridică probleme de oboseală musculară. Manipularea este frecvent de tip mixt, în cazul transportului pe distanțe foarte mari, omul asigurând încărcarea obiectelor grele pe o bandă transportoare sau pe alte sisteme de transport (cărucioare,mase rulante), împinse manual sau autotractate.

Manipularea mecanică este obligatorie atunci când masele care trebuie deplasate în plan orizontal sau pe verticală depășesc capacitatea fizică a omului. Recomandarea medicului de medicina muncii este ca mijloacele tehnice utilizate pentru manipularea ușoară a obiectelor a căror masă nu depășește câteva zeci de kilograme să se facă cu transpaleți, electrocare, camioane cu livrare cu braț de încărcare. Modul de concepere a dispozitivului trebuie să țină cont de faptul că, cu cât diametrul roților este mai mare, cu atât forța necesară este mai mare.

Medicul de medicina muncii atenționează că, manipularea și transportul maselor grele determină un număr mare de accidente de muncă cauzatoare de incapacitate temporară sau definitivă de muncă (mai ales lombalgii, lombosciatica).
În cazul operațiilor repetitive, medicul de medicina muncii recomandă ca ridicarea maselor să se facă în plan vertical, prinderea la diferite nivele de la sol, efort  care solicită musculatura lombară. În cazul transportului realizat strict în plan orizontal, medicina muncii recomandă așezarea lor la o înălțime de 75-80 cm de sol.
Transportul manual repetitiv al unei mase grele (30-40 kg), pe câteva zeci de metri, se însoțește de creșterea puternică a frecvenței cardiace, fără tendința de stabilizare. Medicina muncii recomandă ca timpul de recuperare după fiecare operație să fie de 3-4 minute

Se admite că purtarea unei mase ocazional nu trebuie să depășească o oră pe zi, în caz contrar acest transport va fi asimilat transportului repetitiv continuu.