Activitatile de manipulare de mase in Medicina Muncii

Activitatile de manipulare de mase in Medicina Muncii
Se intelege prin manipularea de mase deplasarea de obiecte diverse a caror masa variaza de la cateva sute de grame pana la mai multe tone.
Pentru obiecte grele manipularea este mecanica punand in actiune mijloace la fel de  grele: macarale, poduri rulante. Pentru obiecte usoare, manipularea este manuala, solicitand doar forta omului. Se intampla asa in cazul manipularii unor mase mici la un post de munca in pozitie asezat sau in cazul deplasarii unor mase intre doua puncte relativ apropiate(aproximativ 30 metri). In ambele cazuri sunt activitati repetitive care ridica probleme de oboseala musculara. Manipularea este frecvent de tip mixt, in cazul transportului pe distante foarte mari, omul asigurand incarcarea obiectelor grele pe o banda transportoare sau pe alte sisteme de transport(carucioare,mase rulante), impinse manual sau autotractate.
Manipularea mecanica este obligatorie atunci cand masele care trebuie deplasate in plan orizontal sau pe verticala depasesc capacitatea fizica a omului. Recomandarea medicului de medicina muncii este ca mijloacele tehnice utilizate pentru manipularea usoara a obiectelor a caror masa nu depaseste cateva zeci de kilograme sa se faca cu transpaleti, electrocare, camioane cu livrare cu brat de incarcare. Modul de concepere a dispozitivului trebuie sa tina cont de faptul ca cu cat diametrul rotilor este mai mare, cu atat forta necesara este mai mare.
Medicul de medicina muncii atentioneaza ca manipularea si transportul maselor grele determina un numar mare de accidente de munca cauzatoare de incapacitate temporara sau definitiva de munca (mai ales lombalgii, lombosciatica).
In cazul operatiilor repetitive, medicul de medicina muncii recomanda ca ridicarea maselor sa se faca in plan vertical,prinderea la diferite nivele de la sol,efort  care solicita musculatura lombara. In cazul transportului realizat strict in plan orizontal medicina muncii recomanda asezarea lor la o inaltime de 75-80 cm de sol.
Transportul manual repetitiv al unei mase grele(30-40 kg), pe cateva zeci de metri, se insoteste de cresterea puternica a frecventei cardiace, fara tendinta de stabilizare. Medicina muncii recomanda ca timpul de recuperare dupa fiecare operatie sa fie de 3-4 minute.Se admite ca purtarea unei mase ocazional nu trebuie sa depaseasca o ora pe zi, in caz contrar acest transport va fi asimilat transportului repetitiv continuu.